Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

03 & 04 Mei 2017

Lembah Klang, Selangor

 

Artikel kali ini akan bercerita tentang sesi latihan Simulasi dan Sesi Make-up. Latihan simulasi dan sesi Make-up ini merupakan sesi latihan yang terakhir sebelum Ujian Bertulis dijalankan.

Pada 3 dan 4 Mei yang lalu, Kami (Life Saving Professional Academy) telah mengadakan Kursus Latihan Pertolongan Cemas, CPR dan AED di salah sebuah syarikat yang berlokasi di Pulau Indah, Klang selama dua hari. Bercerita tentang hari kedua, seperti biasa sebelum bermula Ujian Bertulis, peserta-peserta akan diuji pengetahuan mereka sepanjang pembelajaran dua hari secara praktikal di dalam sesi Simulasi,

Dalam sesi ini, mereka akan dipecahkan kepada dua kumpulan yang berbeza (Kumpulan Penyelamat dan Kumpulan Mangsa) dan mereka juga akan diberikan dua situasi yang berbeza. Kumpulan mangsa akan dibawa ke tempat simulasi kerana mereka akan menjalani sesi Make-up yang dikendalikan oleh salah seorang jurulatih kami.

Setelah selesai sesi Make-up mereka diminta untuk berlakon menjadi mangsa dan kemudiannya Kumpulan Penyelamat yang dikuarantin akan dipanggil oleh salah seorang saksi kejadian ketika itu. Kumpulan Penyelamat ini diminta untuk menyelamatkan kesemua mangsa dengan cara mengaplikasikan kesemua ilmu yang diajar oleh tenaga pengajar.

Setelah selesai Situasi 1, mereka akan bertukar peranan dimana Kumpulan mangsa akan menjadi Kumpulan penyelamat begitu juga sebaliknya. Setelah selesai, Jurulatih kami akan mengadakan sesi Debriefing untuk membincangkan dan memperbetulkan semula kesalahan-kesalahan peserta dalam mengaplikasikan segala pengetahuan Pertolongan Cemas secara praktikalnya.

Kesimpulannya, para peserta akan terbuka mata apabila mereka telah didedahkan kepada situasi yang seakan-akan sama seperti kemalangan yang biasa berlaku di Malaysia dan mereka menjadi lebih yakin dan berani dalam mengaplikasikan segala rawatan yang mereka pelajari dalam Kursus Latihan ini.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.